Nová pravidla pro drony, aktuální vyjádření Úřadu pro civilní letectví z 3.6.2019


Dohadů bylo dost, proto jsme si vyžádali stanovisko ÚCL
Evropská legislativa pro bezpilotní prostředky (drony) se tvoří několik let. Nadšenci, odborníci a především profesionálové v oboru tento proces sledují a připomínkují několik let.

Aktuální, poměrně agresivní, texty a komentáře v médiích vyvolaly novou vlnu zájmu o tento probíhající proces. Možná bych řekl až hysterickou vlnu zájmu. Je pravdou, že nová legislativa je již na dohled, ale rozhodně zde nebude v řádu měsíců. Stále je na čem se usnášet, co měnit, co schvalovat.

Takto zní vyjádření Úřadu pro civilní letectví:

„Relevantní informace vhodné k zveřejnění bude Úřad pro civilní letectví postupně uveřejňovat na svých webových stránkách www.caa.cz. Aktuální dostupné informace nelze v tuto chvíli označit za komplexní a předpokládá se jejich další vývoj a změny. Základní informace k připravovanému budoucímu evropskému regulačnímu rámci lze v případě zájmu nalézt na webové stránce http://www.caa.cz/letadla-bez-pilota-na-palube/priprava-spolecnych-evropskych-pravidel.

komentář TELINK:

Určitě je možno potvrdit, že drony budou rozděleny do více kategorií. Že bude větší snaha evidovat piloty a letadla. Pochopitelně dle kategorie (hmotnosti, velikosti, způsobu užití). Stejně tak bude větší snaha seznámit uživatele s pravidly pro létání.
Bude záležet na vývoji, ale pro nižší kategorie letadel to nemusí být složitý proces. Náročnost bude daná kategorií letadla a způsobem užití. S rostoucími ambicemi provozu a provozními riziky poroste i náročnost souvisejících procesů a angažovanost leteckého úřadu.

Je třeba konstatovat, že od roku 2012 létáme podle poměrně přísných pravidel. Přechod na nová pravidla tudíž nebude obratem o sto osmdesát stupňů, ale logickým vývojem.

Průběžně vás budeme seznamovat s novinkami. Pochopitelně je zařadíme i do našich materiálů, zahrneme je do kurzů a školení.